Blog Proenk.nl

Proenk.nl

De Zeeuwse collectie van Proenk

Zeeuwen staan, dankzij de boterreclame, bekend als een zuinig volkje dat de hand op de knip heeft. Dat imago doet de Zeeuwen volstrekt geen recht, want de Zeeuw kan oprecht genieten van mooie dingen. Denk alleen aan de traditionele Zeeuwse klederdracht. De Zeeuwse mannen en vrouwen “proenken” (Zeeuws voor “pronken”) daar maar wat graag mee.

Natuurlijk koesteren ook wij van Proenk.nl onze traditionele klederdracht. Maar we zien ook dat niet iedereen net zo warm loopt voor de traditionele kledij als wij. Daarom zoeken we altijd naar manieren om de Zeeuwse culturele traditie te vangen in nieuwe, moderne producten.

Elementen Zeeuwse klederdracht in een nieuw jasje

Inmiddels zijn we erin geslaagd om een mooie Zeeuwse collectie aan kleding en lifestyle producten op te bouwen. Deze producten zijn modern, maar doen tegelijkertijd recht aan traditionele Zeeuwse waarden als nuchterheid en pragmatisme. Elk van de producten in de Zeeuwse collectie verwijst naar unieke Zeeuwse elementen.

Neem de Zeeuwse knoop, traditioneel onderdeel van de klederdracht. Deze komt terug in veel producten uit de Zeeuwse collectie, bijvoorbeeld in servetten, sokken en heerlijk warme mutsen.

Leven met het water

Ook verwijst de collectie naar de vruchtbare relatie met het water, zoals de Zeeuwse Oester Geurkaars. Deze geurkaars zorgt er niet voor dat je huis ruikt naar een visafslag, maar geeft een heerlijke geur af. Bovendien geeft deze geurkaars je een goed gevoel, want hij wordt geproduceerd door mensen met een verstandelijke beperking. In de ambachtelijke kaarsenmakerij vullen zij echte oesterschelpen met heerlijke geurparels.

Leuk om te hebben, leuk om te geven

Bezoek onze webshop voor de volledige Zeeuwse collectie. Je zult merken dat elk product op zijn geheel eigen wijze helemaal uniek is, maar toch onderdeel uitmaakt van een gedeelde cultuur. De Zeeuwse collectie van Proenk.nl is leuk om te kopen voor jezelf, maar misschien nog wel leuker om cadeau te doen. Prachtige producten. Hele goede kwaliteit. Echt een aanrader voor iedereen die van Zeeland houd.